Absolvent učebního oboru vykonává jednoduché práce při výrobě a podávání jídel. Typickými činnostmi, které vykonává, jsou příprava a ošetřování základních druhů surovin a potravin určených k výrobě a expedici teplých a studených jídel a nápojů, výdej pokrmů, jednoduchá obsluha a základní úklidové práce.
Pak sis správně vybral obor Stravovací a ubytovací služby (ŠVP: Kuchařské práce).
Kategorie a názvy vyučovacích předmětů | Počet týdenních vyučovacích hodin | |||
1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | Celkem | |
A. Povinné vyučovací předměty |
|
|
|
|
a) Všeobecně vzdělávací předměty |
|
|
|
|
Český jazyk a literatura | 1 | 1 | 1 | 3 |
Občanská výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
Matematika | 1 | 1 | 1 | 3 |
Tělesná výchova | 2 | 2 | 2 | 6 |
b) Výběrové předměty |
|
|
|
|
Informační a komunikační technologie | 1 | 1 | 1 | 3 |
Technologie – výběrová | 1 | 0 | 0 | 1 |
Estetická výchova | 1 | 0 | 0 | 1 |
B. Odborné předměty |
|
|
|
|
Potraviny a výživa | 2 | 1 | 2 | 5 |
Zařízení závodů | 1 | 1 | 0 | 2 |
Stolničení | 0 | 1 | 1 | 2 |
Hospodářské výpočty | 1 | 1 | 0 | 2 |
Technologie | 3 | 3 | 3 | 9 |
Odborný výcvik | 18 | 21 | 21 | 60 |
CELKEM | 33 | 34 | 33 | 100 |
Hlavní formou praktického vyučování je odborný výcvik, který žáci absolvují tři dny v týdnu. Praktické vyučování probíhá u našich smluvních partnerů (školní a vysokoškolské jídelny, jídelny domovů pro seniory apod.), kde pod vedením učitelů odborného výcviku žáci získávají znalosti a praktické dovednosti pro budoucí zaměstnání. V prvním roce studia je denní pracovní doba šest hodin, ve druhém a třetím roce je pracovní doba sedm hodin.
Úspěšným ukončením 3. ročníku a vykonáním závěrečné zkoušky jsou žáci připraveni na výkon stanoveného okruhu pracovních činností povolání kuchařské práce. Absolventi se uplatní v zařízeních poskytujících stravovací služby.
Absolvent učebního oboru získá vědomosti v oblasti komunikace, společenského chování, jednání s lidmi a zdravého životního stylu. Získá především vědomosti a dovednosti odborného charakteru: technologie přípravy jídel a nápojů, má přehled o strojích a zařízeních používaných při výrobě a podávání pokrmů, zvládá běžné úklidové práce na pracovišti a v provozu. Dodržuje při práci zásady a předpisy ochrany, bezpečnosti a hygieny práce. Ovládá základy jednoduché obsluhy. Absolvent je schopen po příslušné praxi vykonávat i náročnější kuchařské práce.
Školní vzdělávací program učebního oboru Stravovací a ubytovací služby (ŠVP: Kuchařské práce)
Třída pro teoretickou výuku
Knihovna
Počítačová učebna
Gastroučebna