Výuka tohoto studijního oboru probíhá na pracovišti Střední škola, Gorazdovo nám. 1, Olomouc
Obor je určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří ukončili povinnou školní docházku v ZŠ se speciálním vzdělávacím programem, případně ve speciální škole, v nižším než devátém ročníku ZŠ a v odůvodněných případech v devátém ročníku ZŠ. Absolvent PŠ se může v rámci svých možností a individuálních schopností uplatnit přiměřeným výkonem při pomocných pracích, případně v chráněných pracovištích. Připravují se též pro výkon jednoduchých činností v oblastech praktického života.
Pak sis správně vybral obor Praktická škola (ŠVP: se zaměřením na cukrářské práce).
Kategorie a názvy vyučovacích předmětů | Počet týdenních vyučovacích hodin | ||||
1. ročník | 2. ročník | 3.ročník | Celkem |
| |
Český jazyk a literatura | 2 | 2 | 2 | 6 |
|
Cizí jazyk – NJ | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
Základy společenských věd | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
Základy přírodních věd | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
Matematika | 2 | 2 | 2 | 6 |
|
Tělesná výchova | 2 | 2 | 2 | 6 |
|
Zdravotní tělesná výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
Informační a komunikační technologie | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
Hudební výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
Výtvarná výchova | 2 | 2 | 2 | 6 |
|
Zdravotní výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
Rodinná výchova | 3 | 3 | 3 | 9 |
|
Základy výživy | 5 | 5 | 5 | 15 |
|
Praktická cvičení | 6 | 6 | 6 | 18 |
|
Technologie | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
Odborné kreslení | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
Suroviny | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
CELKEM | 32 | 32 | 32 | 96 |
|
Praktické vyučování probíhá ve školní odborné učebně, kde žáci získávají znalosti a praktické dovednosti. Žáci pracují pod neustálým dohledem učitele.
Součástí učebního plánu jsou předměty Praktická cvičení či Základy výživy, v rámci kterých se žáci seznamují s jednoduchými technologickými postupy při přípravě základních cukrářských výrobků, moučníků a jednoduchých pokrmů teplé a studené kuchyně. Učivo je propojeno s odbornými předměty Technologie, Odborné kreslení a Suroviny.
Absolventi praktické školy dvouleté jsou připravováni pro jednoduché pracovní činnosti v oblasti služeb a cukrářské výroby (cukrářské práce – jednoduchá příprava moučníků, cukrářských výrobků, základy výživy), případně k pokračování v dalším vzdělávání.
Vzdělávání v praktické škole dvouleté umožňuje žákům osvojení vědomostí a dovedností potřebných k výkonu konkrétních činností v různých profesních oblastech i v každodenním životě a získat základy odborného vzdělávání a manuálních dovedností v oboru podle zaměření přípravy.
Vzdělávání je v souladu s individuálními potřebami a psychickými i fyzickými možnostmi žáků. Důraz je kladen především na vypěstování kladného vztahu k práci, na rozvoj komunikačních dovedností, výchovu ke zdravému životnímu stylu, dosažení maximální možné míry samostatnosti a posílení sociální integrace.
Školní vzdělávací program učebního oboru Praktická škola (ŠVP: se zaměřením na cukrářské práce)
Třída pro teoretickou výuku
Knihovna
Počítačová učebna
Gastroučebna