Typickými činnostmi, které absolvent vykonává, za přísného dodržování hygienických předpisů jsou příprava, vážení a úprava základních druhů surovin používaných při výrobě širokého sortimentu cukrářských výrobků, včetně přípravy polotovarů pro cukrářskou výrobu, vlastní výroba těst a příprava hmot, náplní a polev, tvarování jednodušších druhů cukrářských výrobků, jednoduché zdobení a modelování výrobků a výroba zmrzlin.
Pak sis správně vybral obor Potravinářská výroba (ŠVP: Cukrářské práce).
Kategorie a názvy vyučovacích předmětů | Počet týdenních vyučovacích hodin | |||
I. | II. | III. | Celkem | |
A. Povinné vyučovací předměty |
|
|
|
|
a) Všeobecně vzdělávací předměty |
|
|
|
|
Český jazyk a literatura | 1 | 1 | 1 | 3 |
Občanská výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
Matematika | 1 | 1 | 1 | 3 |
Tělesná výchova | 2 | 2 | 2 | 6 |
b) Výběrové a volitelné předměty |
|
|
|
|
Informační a komunikační technologie | 1 | 1 | 1 | 3 |
Technologie výběrová | 1 | 0 | 0 | 1 |
Estetická výchova | 1 | 0 | 0 | 1 |
B. Odborné předměty |
|
|
|
|
Suroviny | 2 | 1 | 2 | 5 |
Odborné kreslení | 1 | 1 | 0 | 2 |
Zařízení závodů | 1 | 1 | 0 | 2 |
Hospodářské výpočty | 1 | 1 | 0 | 2 |
Technologie | 2 | 3 | 4 | 9 |
Odborný výcvik | 18 | 21 | 21 | 60 |
CELKEM | 33 | 34 | 33 | 100 |
Hlavní formou praktického vyučování je odborný výcvik, který žáci absolvují tři dny v týdnu. Praktické vyučování probíhá ve školní odborné učebně, kde pod vedením učitelů odborného výcviku žáci získávají znalosti a praktické dovednosti pro budoucí zaměstnání. V prvním roce studia je denní pracovní doba šest hodin, ve druhém a třetím roce je pracovní doba sedm hodin.
Absolvent se uplatní v potravinářské výrobě zaměřené zejména na cukrářské práce. Uplatní se při ruční i strojové výrobě a odbytu cukrářských výrobků, jemného a trvanlivého pečiva ve všech provozech potravinářské výroby i ve službách potravinářského charakteru. Zvládá také běžné úklidové práce na pracovišti a dodržuje při práci zásady bezpečnosti a ochrany zdraví.
Školní vzdělávací program učebního oboru Potravinářská výroba (ŠVP: Cukrářské práce)
Třída pro teoretickou výuku
Knihovna
Počítačová učebna
Gastroučebna